Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Lakenhal - foto Alex Leys

Uitbreiding kinderopvang in Herentals

De Vlaamse regering wil de financiële leefbaarheid en verloning in de kinderopvang verbeteren. Daarom kondigde het agentschap Opgroeien van de Vlaamse overheid verschillende oproepen voor nieuwe subsidies aan. Een van deze oproepen behandelt de omschakeling van bestaande plaatsen groepsopvang met basissubsidie (trap 1) naar subsidie met inkomenstarief (trap 2).

De Vlaamse regering wil hiermee de sector verder versterken en het aandeel van plaatsen met subsidies inkomenstarief verhogen.

Alleen organisatoren van bestaande vergunde plaatsen groepsopvang met basissubsidie die aan de voorwaarden voldoen, konden de subsidie inkomenstarief aanvragen.

Voor Herentals werden er 2 aanvragen ingediend :

  • groepsopvang De Zandkapoentjes (Voortkapelseweg 20, Morkhoven):
    omschakeling van 2 plaatsen basissubsidie naar subsidie met inkomenstarief
  • groepsopvang Hummeltjeshof (Augustijnenlaan 22, Herentals):
    omschakeling van 5 plaatsen basissubsidie naar subsidie inkomenstarief

Opgroeien besliste op 3 april om een subsidiebelofte toe te kennen voor beide opvangvoorzieningen.

Daarnaast diende de Speelboom (Wolstraat 25, Herentals) een aanvraag in voor extra steun voor ruimere openingsuren. Het gaat om een financiële tegemoetkoming voor kinderopvanginitiatieven die buiten de gebruikelijke openingsuren kinderopvang willen aanbieden. Met de extra investering wil minister Crevits kinderopvanginitiatieven aanmoedigen om minstens 1 uur bovenop de verplichte openingstijd van 11 uur open te zijn. De Speelboom heeft de openingsuren verruimd van 6.30 uur tot 18.30 uur en heeft kunnen aantonen dat er minstens 75 aanwezigheden per jaar per kind zijn op deze ruimere openingsmomenten. Opgroeien besliste ook hier om de financiële tegemoetkoming toe te kennen.

 

Vooraf even oefenen op het stemmen?

Op 9 juni hebben de verkiezingen plaats voor het Europees, federaal en Vlaams parlement. Deze verkiezingen verlopen opnieuw elektronisch. Wie niet meer precies weet hoe dat werkt, kan vooraf al eens oefenen op een oefenstemcomputer. Van 27 april tot 31 mei staan er stemcomputers bij het stadsloket in het administratief centrum, in dienstencentrum Convent2 en in de bibliotheekfilialen in Herentals en Noorderwijk. Iedereen kan tijdens de openingstijden komen oefenen.

 

Nieuwe bedrijvenzone Laarstraat

Op vraag van het stadsbestuur heeft IOK de bestaande bedrijvenzone aan Laarstraat in Noorderwijk uitgebreid met 1,3 ha, goed voor de vestiging van 6 bedrijven.

Samen met de stad trekt IOK volledig de kar van de duurzame inrichting van het bedrijventerrein. Uitgangspunten zijn hierbij een zuinig ruimtegebruik door de aaneengesloten bebouwing en bouwen in de hoogte, bundelen van de inritten en aandacht voor de architecturale kwaliteit van de gebouwen.  Daarnaast wordt binnen het nieuwe bedrijventerrein door de bedrijven integraal ingezet op infiltratie van het regenwater en werd de zone zonder gasaansluiting uitgerust.

 

'Herentals wil meer tuinstraten'

Heel wat straten en voortuinen zijn erg verhard en hebben weinig groen, waardoor water niet goed kan infiltreren in de bodem en steden en dorpskernen opwarmen. Door voortuinen groener in te richten, vermijden we wateroverlast, maken we onze omgeving weerbaarder tegen warme zomerdagen en zorgen we voor meer biodiversiteit.

Het stadsbestuur van Herentals wil zijn straten daarom vergroenen en verblauwen en moedigt zijn inwoners aan om van hun straat een tuinstraat te maken. Tuinstraten zijn straten waar de buren samen aan de slag gaan om geveltuintjes aan te leggen, voortuinen te ontharden, plantvakken op te fleuren, bomen en bloembollen te planten of regenwatertonnen te plaatsen.

Het stadsbestuur ondersteunt de twee straten met de beste ideeën met 2.500 euro per straat. Het voorstel moet wel haalbaar en duurzaam zijn en passen binnen de visie van het stadsbestuur. Er kunnen ook alleen maar zaken gebeuren in de voortuinen van private eigendommen en alle buren moeten samen de handen uit de mouwen steken.

Straten die zich willen kandidaat stellen als tuinstraat kunnen tot 1 juni hun voorstel indienen op  www.herentals.be/tuinstraten.

 

Oude beuk aan sporthal Noorderwijk verdwijnt uit veiligheidsoverwegingen

De bruine beuk aan de sporthal van Noorderwijk heeft een uitgebreide holte in de stam die uit voorzorg in het verleden al werd dichtgemetseld. De houtkolom is nu aangetast door een parasitaire schimmel. De vruchtlichamen zijn verrot en op dit moment is het onmogelijk om de schimmel te determineren. Onderzoek met een geluidstomograaf heeft bovendien aan het licht gebracht dat de minimale restwanddikte voor het behoud van de boom overschreden is. De veiligheid is daarom bij grote windsnelheden niet meer te garanderen, zeker niet wanneer de boom binnenkort helemaal in blad staat.

Het stadsbestuur heeft daarom een aannemer de opdracht gegeven de beuk te vellen. Dat gebeurt op donderdag 25 en vrijdag 26 april. De stam van de boom blijft ter plaatse als speelaanleiding. Het takafval wordt gehakseld en afgevoerd naar de Stedelijke Werkplaats.

 

Slotmoment Wereldtals 2024

De voorbije twee maanden haalde Herentals met Wereldtals opnieuw de wereld in huis. Tal van verenigingen, organisaties en scholen organiseerden tijdens deze periode een activiteit rond het thema Noord-Zuid. Zo konden we dicht bij huis kennismaken met andere culturen, gewoonten en gebruiken.

De editie 2024 sluit af met een supergezellig en divers feestje in JH Tiener op vrijdag 26 april, om 20 uur. Iedereen welkom!

 

Openbaar onderzoek over gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële stedenbouwkundige lasten bij omgevingsvergunningen

Op 2 april heeft het college van burgemeester en schepenen het ontwerp van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële stedenbouwkundige lasten bij omgevingsvergunningen principieel goedgekeurd. Het organiseert nu van 26 april 2024 tot en met 25 mei 2024 een openbaar onderzoek over dit ontwerp. Gedurende deze periode is het ontwerp te raadplegen op www.herentals.be/informatie/openbaar-onderzoek. Wie het ontwerp wil komen inkijken in het administratief centrum, kan daarvoor een afspraak maken met het stadsloket (tel. 014-28 50 50).

Opmerkingen of bezwaren bij het ontwerp kunnen tot uiterlijk 25 mei 2024 ingediend worden, met een e-mail naar info@herentals.be of met een brief aan College van burgemeester en schepenen, Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals. Opmerkingen en bezwaren bij het ontwerp kunnen ook tegen ontvangstbevestiging afgegeven worden aan het stadsloket in het administratief centrum (Augustijnenlaan 30, Herentals).

 

Herentals opent toeristisch seizoen op zaterdag 4 mei

Herentals opent het toeristisch seizoen officieel op zaterdag 4 mei aan de Toeristentoren, op Hopper jeugdverblijf De Brink en aan De Waterral.

De Toeristentoren is gratis toegankelijk tussen 11 en 16 uur. Echte waaghalzen kunnen voor 3 euro onder deskundige begeleiding van de para's van Tielen met een death ride van de toren afdalen.

Hier vertrekt ook “De Woeste Bergen van Baroes”, een nieuwe landschapswandeling voor kinderen. De officiële voorstelling van deze nieuwe wandeling vindt plaats om 12.30 uur.

Op De Brink maakt u kennis met het landschap van de Kempense Heuvelrug en wat de Oude Belgen daar allemaal uitspookten. Om 10 uur vertrekt hier onder begeleiding van een gids een wandeling door het fascinerende landschap van de Heuvelrug. Deze wandeling is gratis, maar schrijf wel in via www.herentals.be/opening-toeristisch-seizoen of bij de dienst toerisme (Grote Markt 35).

Om 11 uur stelt Hopper Jeugdverblijf De Brink zijn mini shelters officieel voor bij een drankje. De mini shelters zijn de nieuwste overnachtingsmogelijkheid op het domein.

Tussen 11 en 17 uur kan u ook deelnemen aan workshops speerwerpen, boogschieten en vuur maken, een eigen schildje beschilderen of een echte helm met zwaard komen passen. Uiteraard hoort bij dit alles een hapje en lokaal drankje op het gezellige terras.

De Waterral biedt tussen 11 en 16 uur gratis initiaties kajak en kano aan. Reserveren is niet nodig. Verdere info over de opening van het toeristisch seizoen in Herentals is te vinden op www.herentals.be/opening-toeristisch-seizoen of bij de dienst toerisme op Grote Markt (Grote Markt 35).

 

Zwembaden en recreatiedomein Netepark krijgt grondige opknapbeurt

Zwembaden en recreatiedomein Netepark is toe aan een grondige renovatie. Die zal in fasen verlopen, gespreid over meerdere jaren.

De eerste fase omvat essentiële werkzaamheden zoals het vervangen van plafonds, luchtkanalen en apparatuur om de veiligheid te waarborgen en de continuïteit van de dienstverlening te behouden. Voor deze werkzaamheden zal het Netepark vanaf 14 oktober 2024 een achttal weken gesloten zijn. Alle jaar- en gezinsabonnementen die geldig zijn tijdens de sluitingsperiode worden automatisch verlengd met de duur van de sluiting.

De heropening is voorzien op 9 december 2024.

Eind 2025 of begin 2026 volgt de tweede fase. Dan worden verdere veiligheidsingrepen en energetische verbeteringen uitgevoerd.

 

Deelnemen aan groepsaankoop laadstations kan nog tot 1 juni

Wie een elektrische wagen heeft of van plan is er één te kopen en overweegt om thuis een laadstation te plaatsen, kan vrijblijvend een offerte op maat aanvragen via de groepsaankoop van IOK en 29 Kempense gemeenten, waaronder ook Herentals. De prijzen en voorwaarden zijn nog geldig tot 1 juni 2024.

De contactgegevens van de gekozen firma’s voor Herentals, met hun prijzen en voorwaarden, staan op www.iok.be/laadpaal. Vraag ook altijd minstens één offerte op buiten deze groepsaankoop, zodat u de best mogelijke vergelijking kan doen.

De leveranciers lichtten hun werkwijze en product toe in een digitale infosessie. De opname hiervan is te bekijken op www.iok.be/laadpaal. Nog vragen, bel naar 014-53 50 52 of mail naar klimaat@iok.be.

De actie kadert binnen het streekproject Kempen2030, het engagement van alle Kempense gemeenten om 40 % CO2 te besparen tegen 2030. Voor meer info hierover kan u terecht op www.kempen2030.be.

 

Aangepaste verkeerssituaties

Door de bloemenmarkt is er op woensdag 1 mei, tussen 7 en 20 uur, geen verkeer mogelijk op de volledige Grote Markt. In de Koppelandstraat (tussen Nonnenstraat en Grote Markt), de Kloosterstraat en de Zandstraat (tussen Collegestraat en Grote Markt) wordt de enkelrichting dan opgeheven en het Hofkwartier is doodlopend ter hoogte van de Grote Markt.

Op woensdag 8 mei is het Buitenspeeldag in de Roggestraat. Tussen 13 uur en 16.30 uur is er daar daarom geen doorgaand verkeer mogelijk.

Door de Meikermis in Morkhoven is er van woensdag 8 mei, om 8 uur, tot en met dinsdag 14 mei, om 12 uur, geen verkeer mogelijk in Dorp.

Op 8 mei is het Hemelbal in Morkhoven. Er wordt daarom van woensdag 8 mei, om 20 uur, tot en met donderdag 9 mei 2024, om 4 uur, enkelrichting ingevoerd in de Rode Leeuwstraat (tussen Molenstraat en St.-Niklaasstraat), St.-Niklaasstraat (tussen Rode Leeuwstraat en Dorp) en Dorp (tussen St.-Niklaasstraat en Streepstraat).

 

Stadsloket voor wonen en energie

Bent u van plan om duurzaam te renoveren, maar weet u niet hoe u hieraan moet beginnen? Maak dan een afspraak op het stadsloket voor wonen en energie. We beantwoorden uw vragen en helpen u op weg om correcte offertes op te vragen. Hebt u al offertes ontvangen, dan kijken we die voor u na, zodat ze voldoen aan alle technische vereisten om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie of Mijn VerbouwLening.

Na de uitvoering van de werken, helpen we u met het aanvragen van Mijn VerbouwPremie. Ook kunt u bij ons terecht voor vragen over isoleren, energiefacturen, de V-test of de HUIS-dokter.

Lakenhal - foto Alex Leys

Deel dit artikel